Single Blog Title

This is a single blog caption
30
jan

Traumaverwerking

TRAUMAVERWERKING

Iedereen maakt dingen in het leven mee die als naar of vervelend ervaren worden. Vaak zijn dat zaken waar je niet graag aan terugdenkt en waarvan je blij bent dat het voorbij is. Er zijn ook situaties die, lang nadat ze hebben plaatsgevonden, ons nog steeds emotioneel raken, alsof het nu weer gebeurt of die voelen alsof je je weer in die situatie bevindt. Het lijkt niet voorbij te zijn!

Of dat je merkt dat, op basis van wat jou is overkomen, je in het nu nog steeds angstig reageert, of heel alert bent op wat er allemaal om je heen gebeurt.

Soms gaan traumatische ervaringen gepaard met flashbacks, depressieve en/of angstige gevoelens, slecht slapen en/of nachtmerries, hypergevoeligheid etc.

Als jij klachten hebt die zijn ontstaan als direct gevolg van een of meer concrete akelige gebeurtenissen, die nog steeds die emotionele reactie oproepen, dan is de kans heel groot dat traumaverwerking voor jou hier verlichting in kan brengen.

Dat kan door over de traumatische ervaringen te praten, maar gebleken is dat behandeling d.m.v. EMDR of d.m.v. Brainspotting meer effectief is omdat beide behandelmethoden werken op dat deel van de hersenen waar deze traumatische herinneringen liggen opgeslagen.

Hieronder geef ik een korte beschrijving van beide behandelmethoden.

EMDR is een kortdurende, geprotocolleerde behandelmethode om nare gebeurtenissen te verwerken. Er wordt gewerkt met een traumatische herinnering of beeld in combinatie met een afleidende stimulus (bijv. EMDR muziek via een koptelefoon). Hierdoor wordt “het informatie-verwerkingssysteem in de hersenen” gestimuleerd. Met EMDR is het niet nodig om jarenlang te praten over het verleden, terwijl er wel in een relatief korte tijd resultaat wordt bereikt.

De effectiviteit van EMDR is goed onderzocht en is een goede behandelmethode bij Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS).

BRAINSPOTTING

Brainspotting is een psychotherapeutische methode die zich richt op het verwerken van bewuste en onbewuste blokkades die ons dagelijks functioneren op een negatieve wijze beïnvloeden. Het is een laagdrempelige methode voor verwerking van angstaandoeningen, stressgerelateerde klachten, lichamelijke klachten, hechtingsproblematiek, verslavingen en alle andere blokkades die ons funktioneren en presteren negatief beïnvloeden. Brainspotting laat zich uitstekend combineren en integreren met bestaande therapievormen dan wel andere wijzen van begeleiden van mensen, maar kan ook op zichzelf gebruikt worden.

Als iemand over iets praat, kijkt hij of zij naar een bepaald punt. Als die blik (oogpositie) op dat punt vastgehouden wordt, raken relevante gebieden in de hersenen gestimuleerd waardoor informatie die in die gebieden in de hersenen en in het lichaam ligt opgeslagen in de vorm van onverwerkte ”informatie-capsules” worden aangesproken en zich gaan oplossen.

Oftewel: Waar we kijken bepaalt hoe we ons voelen.

De voordelen van Brainspotting:

  • Laagdrempelig en voor alle leeftijden geschikt, dus ook voor (jonge) kinderen
  • Effectief op een breed scala van aandoeningen zowel op lichamelijk als psychisch gebied
  • Nadruk op neurofysiologie en minder accent op cognitie en verbale vermogens van clienten
  • Diep bereik in de bewuste en onderbewuste gebieden van de hersenen ( prae-cognitieve en prae-verbale gebieden)
  • Geen noodzaak om over de problemen te kunnen of moeten praten
  • Minder risico op hertraumatisering
  • Blijvend en diepgaand resultaat op het gebied van kwaliteit van leven en performance
  • Kortdurende interventieperiodes.

Bovenstaande informatie is ontleend aan de site van Brainspotting Nederland (zie brainspotting.nl)

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...